Cik Talkative
Lovely Owner

Hye :) Welcome to my unprivate diary ♥



Diaries Owner Linkies Stuff

Hello earthlings or Aliens :/ Welcome to my blog :) Leave your footprints , please ? It'll be easy for me to blogwalking yours ♥


Footprints! ♥





Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: SitiSyuhadah
Re-Edited By: Miss T



Full Story ~ Mona Fendy

Assalamualaikum .
Selamat berjumpa lagi . Sorry laaa , Amy belum boleh perah otak lagi untuk sambung bab 20 . Amy tulis on spot kan ~ So , korang pernah dengar tak satu cerita sekitar tahun 90an dulu ? Cerita yang cukup cukup gembar pada tahun itu . Iaitu kisah Mona Fandey .

FYI , Mona Fandey dulu adalah seorang Penyanyi pop suatu ketika dahulu . Kemudian , kerjanya itu tak berkekalan , So , dye pown jadi lah seorang bomoh ~ Nama sebenarnya , Maznah Ismail , tetapi memang dikenali sebagai Mona Fandey . Manakala suaminya , Mohd.Affandi abdul Rahman . Dye juga telah ditangkap pada 2 November 2001 , ketika umurnya mencecah 45 tahun selepas dituduh membunuh  seorang ahli politik , Mazlan Idris, 1993 .

Sebelum menjadi bomoh , Mona Fandey berkerja sebagai artis , hanya dalam masa yang singkat . Maznah Ismail juga , a.ka Mona Fandey menukar namanya kepada Mona Fandey untuk menaikkan popularitinya . Tahap keArtisan nya tak naik mana laaa , tapi  dye berjaya jugak mengeluarkan album tajuk 'Diana' dan sempat laa keluar di Tv kann . Sebelum minat nak nyanyi pown ,  dye juga seorang penari Water Ballet .

And Then , lepas dye tinggalkan dunia 'music' tuu , Dye mula melibatkan diri dengan ilmu hitam . Selain itu , dye juga dikenali sebagai bomoh mulai hari itu .Lepas itu , dye mula menawarkan perkhidmatannya kepada pelanggan , atau biasanya , yang berpangkat laa , Datuk2 , MB and Whatsoever .Dye juga menawarkan perbagai pergunaan azimat dan tangkai dengan ahli-ahli politik dalam parti UMNO .

Selain itu , turut dilaporkan kepada pihak polis , bahwa Mazlan Idris , nak meningkatkan kerja politik beliau dan telah berjumpa dengan Mona Fandey untuk menginginkan perkhidmatannya .Mazlan telah dididik di Amerika Syarikat dan seorang ahli politik yang bercita-cita tinggi daripada yang berkuatkuasa Melayu Bersatu Pertubuhan Kebangsaan (UMNO) parti. Pada masa itu, Mona bekerja dengan suami beliau Mohamad Nor Affandi Abdul Rahman, 44, dan pembantu mereka Juraimi Hassan, 31. Mona dan suaminya berjanji untuk membantu Mazlan dengan memberinya tangkal yang terdiri daripada rotan dan aneka sbatmi yang kononnya dimiliki oleh bekas Presiden Indonesia Sukarno. Mona meyakinkan Mazlan bahawa beliau akan menjadi "kebal" jika dia memegang tangkal. Sebagai balasan, Mona menuntut RM2.5 juta. Mazlan membayar RM500,000 sebagai deposit, dan memberikan mereka 10 geran tanah sebagai penjamin bagi baki RM 2 juta.

Kemudiannya , perjanjian dibuat antara Mazlan Idris dan Mona Fandey dan telah berjumpa di rumah Mona Fandey . Lepas tu , Mazlan Idris diarahkan baring di lantai manakala Mona Fandey pula menabur bunga kepadanya . Mona Fandey memberitahu Mazlan Idris agar menutup matanya dan menunggu untuk duit jatuh daripada langit . Kemudian , Juraimi datang dengan membawa sebilah kapak dan memotong kepala Mazlan Idris .Mereka juga mencerai-beraikan sebahagian kulit badan Mazlan. Mayatnya ditemui dalam 18 bahagian yang dikebumikan dalam bilik stor berhampiran rumah Mona Fandey di Pahang.

Mazlan dilaporkan hilang pada 2 Julai 1993 selepas mengeluarkan RM 300,000 daripada sebuah bank.Selepas pembunuhan itu, Mona Fandey dilaporkan telah membeli-belah di mana dia membeli sebuah Mercedes-Benz dan berwajah baru .Didakwa bahawa pembunuhan itu berlaku antara 10:00 hingga 12 tengah malam pada 18 Julai, 1993. Pada 22 Julai, 1993, polis mendapati badan Mazlan. Mona, suaminya, dan Juraimi telah ditangkap dan bermulalah publisiti gempar tentang mereka .Mereka telah dibicarakan di Mahkamah Tinggi Temerloh oleh juri 7 orang (perbicaraan oleh juri telah dimansuhkan dari 1 Januari, 1995). Mahkamah Tinggi mendapati ketiga-tiga mereka bersalah dan dihukum gantung hingga mati .
 Mona dan lain-lain memfailkan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan dan pada tahun 1999 mahkamah menolak rayuan mereka dan mengekalkan hukuman mati. Akhirnya, tiga banduan berusaha untuk mendapatkan pengampunan dari Lembaga Pengampunan Pahang, iaitu peluang terakhir mereka .

Beliau juga berkata, "Nampaknya saya ada ramai peminat ".Ia juga dilaporkan bahawa semasa pelaksanaan dia, dia mengucapkan perkataan "aku Takkan Mati",  dan masih tenang dan tersenyum.

Walau bagaimanapun, lembaga enggan untuk memberi pengampunan. Mona, Affandy dan Juraimi akhirnya digantung pada November 2, 2001 di Penjara Kajang. Seorang pegawai penjara berkata ketiga-tiga mereka tidak menyatakan sebarang penyesalan pada pelaksanaan pra-subuh. Sepanjang perbicaraan itu, Mona mempamerkan sikap yang ganjil termasuk muncul ceria, sentiasa tersenyum dan bergambar untuk jurugambar akhbar. Dia yang berpakaian extravaganza dengan reka bentuk yang terang dan berwarna-warni ke atas pakaian beliau.

Sewaktu perbicaraan, Mona Fendi mengaku tidak bersalah di dalam kes pembunuhan itu. Tetapi, setelah mempunyai bukti yang kukuh mahkamah menjatuhkan hukuman terhadapnya iaitu gantung sampai mati dan ketika dijatuhi hukuman tersebut, dia sedikit pun tidak menangis malah tersenyum dan berkata ” Im very happy now “.

“Saya tetak leher Datuk Mazlan dengan kapak sebanyak tiga kali baru kepalanya putus selepas mendapat isyarat tangan daripada Affandi (Mohd Affandi Abdul Rahman),” kata Juraimi .

“Ini keputusan mahkamah, bukan keputusan Tuhan. Saya cuma minta maaf to God. I’m not the one who do it (bukan saya melakukan pembunuhan itu), but he the one who do it ( merujuk pada Juraimi),” kata Mohamad Affandi

”Saya cakap benar, demi Allah, jika saya cakap tak benar, saya terkeluar dari umat Nabi Muhammad,” kata Mona Fendy

Maaflahh , kalau salah bahasa . Menurut Amy , Mona Fendy ni dah terkeluar dah pun dari umat Nabi Muhammad . SubhanAllah ~ Amy just search , and Find the info . Sorry for my mistakes .


a) 1993- Mona Fendi , Mohd Affandi Abdul Rahman, dan pembantu mereka Juraimi Hussin ditangkap kerana disyaki membunuh Dato Mazlan dengan memotong mayatnya kepada 18 bahagian di sebuah rumah kosong.
b) 1995- Dibicarakan dan dijatuhi hukuman mati mandatori
c) 2001- Hukuman dilaksanakan 6:30 pagi, Jumaat, 2 November 2001.


Tamat sudah kisah Tentang Mona Fandey yang cukup gempar pada tahun 90an dulu . Saya buat cerita penuh ini berdasarkan rakan-rakan saya yang mempunyai keinginan yang tinggi untuk mengetahui tentang cerita niey . Tanye cikgu nilah , cikgu tulahh . Nahh ! Amy bagi Full story . Hehe . 
                                                
Menurut akhbar , beginilah cara Mazlan Idris dipotong potong . Ngeri kann ? ~
Selain itu, gambar sebenar Datuk Mazlan Idris juga jarang ada .Walaweyhhhh~ Ngeriii doee ~                      

Mungkin inilah gambar hasil potongan Badan Datuk Mazlan Idris . Kes ini juga yang paling tergempar pada tahun 90an dulu . Kes Datuk Mazlan Idris , kalau tak silap Amy , berlaku di Ulu Dong . Entahlaaaa . Korang cuba la search , mana Ulu Dong tuhhh ~ Nihh pownn tak tahu betul ke takk . hehe

Nihh , gambar rumah Maznah Ismail , aka Mona Fandey  . Menyerammmkannn Gilaaa ~ Amy takowt , jugalaaaa , tpi demi kawan kawan Amy yang nakk sangatt tengok gambar nihh , dorang malas nak search lam  Internet,  So , tu diaaa~

Hahhh ~ Kan tadi Amy cakap dye sempat keluarkan album tajuk 'Diana' kann . Korang cuba la search dekat Youtube , Lagu Ratapan Anak , Dinyanyikan oleh Mona Fandey sendiri .



TAMAT ~ (Sorry , Amy tak berminat untuk letak gambar 
beliau . Sila search di Google . hehe) Korang support Amy Kat   >SINI< .